Het Eilandleven

Overdag aan het werk, ’s avonds een drankje en een dansje. En voor je de volgende dag weer aan het werk gaat, nog even lekker uitbrakken in het zonnetje op het strand. Of de ene dag aan het werk, en de andere dag op de fiets genieten van de mooie natuur. Op de Wadden combineer je werk met vakantie. Op alle vijf eilanden vind je een combinatie van de rust van de natuur, met de drukte van het toerisme. Houd je van wandelen of fietsen? Van vogels spotten? Van watersport? Op de Waddeneilanden zit je goed. 

Texel is zien doen proeven bij zijn

Texel is het grootste Waddeneiland van de vijf. Het eiland heeft een oppervlakte van 463 km². Het strand van Texel is 30 kilometer lang en heeft wel 140 kilometer aan fietspaden.

Wat is er te zien op Texel?

Als je op Texel bent, bekijk dan zeker het unieke natuurgebied De Slufter. Dit gebied is onderdeel van Nationaal Park Duinen en is de enige plek in Nederland waar de zee het land binnenstroomt en in open verbinding staat met de Noordzee. Het gebied is ook een vogelreservaat, dus verrekijker mee!

Naast de twee toeristische dorpjes De Koog en Den Burg, heeft Texel nog vijf dorpen. Oosterend is bijvoorbeeld een prachtig oud dorpje om doorheen te wandelen en in Oudeschild kom je in de haven van de Texelse vissers terecht.

Wat is er te doen op Texel?

Leuk feitje: wist je dat er op Texel bijna evenveel schapen als mensen wonen? Dat zijn er rond de 14.000. In het voorjaar komen daar nog een flink aantal lammetjes bij. Bij meerdere schapenboerderijen mag je de schapen en lammetjes komen knuffelen van de boeren.

Benieuwd naar de geschiedenis van de zee rondom Texel? Ga dan naar het Kaap Skil museum in Oudeschild. Daar vind je ook een enorme juttersverzameling. Zin in iets actievers? Beklim dan de vuurtoren! Met 118 treden kom je op een prachtig uitzicht uit, waar je aan drie kanten over de zee uitkijkt.

Wat is er te proeven op Texel?

De Texelse speciaalbiertjes worden steeds populairder en als je dan toch op het eiland bent, is dit je kans om ze te proeven op de plek waar ze worden gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld bij de brouwerij van het biertje ‘Skuumkoppe’ een rondleiding boeken, die wordt afgesloten met een proeverij. Ga verder langs bij Hoeve Vrij en Blij voor eigen gemaakt Texels lamsvlees en proef de Texelse kazen van Kaasboerderij Wezenspyck.

Waar moet je bij zijn op Texel?

Terugkerende evenementen op Texel waar je bij wilt zijn, zijn onder andere het Dance Evenement Island Samba, die op het strand plaatsvindt, het jaarlijkse kunstfestival ‘Klifhanger’ en het huiskamertheaterfestival, dat om het jaar met Pinksteren wordt georganiseerd.