Het Eilandleven

Overdag aan het werk, ’s avonds een drankje en een dansje. En voor je de volgende dag weer aan het werk gaat, nog even lekker uitbrakken in het zonnetje op het strand. Of de ene dag aan het werk, en de andere dag op de fiets genieten van de mooie natuur. Op de Wadden combineer je werk met vakantie. Op alle vijf eilanden vind je een combinatie van de rust van de natuur, met de drukte van het toerisme. Houd je van wandelen of fietsen? Van vogels spotten? Van watersport? Op de Waddeneilanden zit je goed.

Schiermonnikoog is zien doen proeven bij zijn

Helemaal rechts ligt het kleinste Waddeneiland van de vijf: Schiermonnikoog. Het eiland heeft een oppervlakte van nog geen 200 km² en 30 kilometer aan fietspaden. Het strand is 18 kilometer lang, maar wat het eiland zo uniek maakt, is dat Schiermonnikoog het breedste strand van Europa heeft: op sommige plekken is het strand wel een kilometer breed. Dat is wel even lopen voor je bij de zee bent dus. Daarnaast is Schiermonnikoog, net als Vlieland, autovrij.

Wat is er te zien op Schiermonnikoog?

Als je aan het wandelen bent over het kilometers brede strand, neem dan ook een kijkje bij de Kobbeduinen. Vanaf deze plek is de kwelder van Schiermonnikoog goed te zien. In het voorjaar vind je er daarnaast veel broedende vogels, waaronder de lepelaar.

Schiermonnikoog telt slechts één dorp, dat ook Schiermonnikoog heet. In dit dorp vind je mooie historische huizen, waaronder Huis Marten: het oudste huis van de Waddeneilanden. En geniet in het dorp van een lekker drankje op één van de terrassen.

Wat is er te doen op Schiermonnikoog?

Geïnteresseerd in geschiedenis? Ga dan op bezoek bij Bunker Wasserman. Deze bunker komt uit de Tweede Wereldoorlog en is het hoogste punt van Schiermonnikoog. Je vindt er informatie over de bouw van de bunker en kunt er lekker zitten op een bankje.

Ook de vuurtorens mogen niet ontbreken. Schiermonnikoog heeft er van oudsher niet één, maar twee. De rode Noordertoren en de witte Zuidertoren. Helaas kun je beide torens niet beklimmen, maar ook van de buitenkant zijn ze een bezoekje waard.

Wat is er te proeven op Schiermonnikoog?

Ben je in de zomer op Schiermonnikoog? Ga dan naar IJssalon Ambrosijn voor het lekkerste schepijs allertijden. Deze IJssalon bereidt het ijs met verse melk van eilander koeien en typische smaken van Schiermonnikoog, zoals vlierbes, duindoorn en eilandhoning.

Proef daarnaast de Lytje Pole: de kruidenbitter van Schiermonnikoog, verkrijgbaar in de slijterij en in de kroegen. Leuk feitje: Lytje Pole betekent klein eilandje. Schiermonnikoog dus.

Waar moet jij bij zijn op Schiermonnikoog?

Jaarlijks in oktober vindt er op Schiermonnikoog een bijzonder zesdaags festival plaats: Het Internationaal Kamermuziekfestival. Dit festival combineert muziek met de natuur. Meer dan zestig nationale en internationale musici komen dan naar het eiland om concerten te geven. De combinatie van de unieke natuurbeleving met de intimiteit van kamermuziek zorgen voor een bijzonder, indrukwekkend festival.