Het Eilandleven

Overdag aan het werk, ’s avonds een drankje en een dansje. En voor je de volgende dag weer aan het werk gaat, nog even lekker uitbrakken in het zonnetje op het strand. Of de ene dag aan het werk, en de andere dag op de fiets genieten van de mooie natuur. Op de Wadden combineer je werk met vakantie. Op alle vijf eilanden vind je een combinatie van de rust van de natuur, met de drukte van het toerisme. Houd je van wandelen of fietsen? Van vogels spotten? Van watersport? Op de Waddeneilanden zit je goed.

Vlieland is zien doen proeven bij zijn

Tussen Texel en Terschelling in ligt Vlieland. Het eiland heeft een oppervlakte van 315 km² en heeft ongeveer 23 kilometer aan verharde wegen en ook 23 kilometer aan fiets- en wandelpaden. Er wonen bijna 1100 mensen op Vlieland.

Wat is er te zien op Vlieland?

Uniek aan Vlieland is dat het eiland autovrij is. Dit maakt de natuur nog mooier, met hoge duinen. Een grote aanrader om te bekijken is de Vliehors. Dit is het uiterste puntje van Vlieland, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de ruige zee en de enorme zandvlakte. Midden op die zandvlakte staat een Drenkelingenhuisje dat er al honderden jaren staat. Het huisje wordt nu gebruikt als Juttersmuseum en trouwlocatie.

Vlieland heeft maar één dorpje: het mooie historische dorpje Vlieland-Oost. In de Dorpsstraat, de hoofstraat, vind je de terrassen, restaurants en winkels. Alles is er kleinschalig en gezellig.

Wat is er te doen op Vlieland?

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Vlieland? Bezoek dan het Tromp’s Huys. Dit museum is ook het oudst bewaarde huis op Vlieland: het vroegere woonhuis komt uit 1575.

Zin in iets actiefs? Beklim dan de vuurtoren! Hoewel de vuurtoren met bijna 17 meter hoog een van de kleinste vuurtorens van Nederland is, heb je boven een prachtig uitzicht en kun je bij mooi weer de buureilanden Texel en Terschelling zien liggen.

Wat is er te proeven op Vlieland?

Vlielandse specialiteiten proef je bij bakkerij Westers. De Vlielandse duimpjes met amandelen zijn een grote favoriet en ook het “Juthout” krentenbrood is het proeven waard.

Waar moet je bij zijn op Vlieland?

Wat je niet wilt missen, is het jaarlijkse popfestival Into the Great Wide Open. Ieder jaar in september wordt er drie dagen lang gedanst op verschillende plekken op het eiland.